Het invoeren van e-facturering kan zelfs tot nog forsere besparingen leiden dan nu wordt berekend. Dat is de mening van Friso de Jong van het Platform ELFA. De Jong heeft de berekening voor e-facturering in opdracht van het ministerie van Financiën gemaakt. Volgens De Jong kan er met e-facturering zeker voor 600 miljoen euro bespaard worden.

Voor de berekening baseerde De Jong zich op een rapport van PricewaterhouseCoopers. In dit rapport staat dat het verzenden van een elektronische (verkoop)factuur een besparing oplevert van ongeveer 1,65 euro per factuur. Er wordt dan onder meer bespaard op drukkosten, papier en enveloppen, printkosten, kopieerkosten, frankeerkosten, afschrijvingen apparatuur, archiefkosten en handelingskosten. De ontvanger bespaart ook kosten, omdat deze de factuur direct elektronisch kan verwerken. In totaal levert een e-factuur een besparing op van 8,25 euro.

Gegeven het feit dat er in de b-to-b-branche jaarlijks zo`n 75 miljoen facturen worden verstuurd levert dit een besparing op van 600 miljoen euro. Volgens De Jong kan de besparing echter nog verder oplopen als ook andere sectoren mee worden genomen. Zo heeft De Jong bij de berekening geen rekening gehouden met facturen aan consumenten of de overheid. Ook de internationale facturenstroom is niet meegenomen. Het totale besparingspotentieel kan dan ook veel hoger liggen.

Bron: MD Weekly

E-facturering kan zelfs tot nog meer besparingen leiden
Getagd op: